AirAsia bakal terbang ke Quanzhou, China pintu masuk ke Wilayah Fujian

AirAsia Kuala Lumpur - Quanzhou.jpg

SEPANG, 1 April 2019 - AirAsia bakal terbang ke Quanzhou di Wilayah Fujian, China dengan penerbangan terus harian dari Kuala Lumpur bermula 1 Mei 2019.

Dahulunya dikenali sebagai salah satu pelabuhan terbesar di dunia dan titik permulaan Laluan Sutera Maritim, Quanzhou, juga dinamakan sebagai Zaiton oleh para pedagang Arab, dan dinobatkan oleh Marco Polo sebagai “salah satu daripada dua lokasi perdagangan terbaik di dunia.”

Statusnya sebagai pelabuhan perdagangan utama selama lebih dari tiga abad, menjadikan Quanzhou sebagai sebuah sebuah bandar yang kaya dengan pelbagai budaya dan agama, serta mempunyai kuil Buddha dan Hindu, masjid dan gereja, selain muzium yang mempamerkan warisan maritimnya.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat berkata: “AirAsia giat menghubungkan bandar-bandar kedua di China seperti Guilin, Shantou dan Nanning. Justeru, perkhidmatan Kuala Lumpur-Quanzhou ini akan terus mengembangkan destinasi unik kami di China, dan akan menawarkan capaian yang lebih baik kepada pelancong Malaysia dan China. Selari dengan perkembangan kami di China, kami juga berharap untuk meneroka peluang bagi menghubungkan hab-hab kami yang lain di Malaysia ke China.”

Untuk meraikan pelancaran laluan baharu ini, AirAsia menawarkan tambang promosi bermula daripada RM99*. Tempah di airasia.com atau melalui aplikasi mudah alih AirAsia dari sekarang hingga 14 April 2019, untuk perjalanan dari 1 Mei 2019 hingga 26 Oktober 2019.

Antara tempat-tempat pelancongan yang harus dilawati di Quanzhou termasuklah Kuil Kaiyuan, sebuah kuil Buddha besar yang dibina lebih dari 1,300 tahun yang lalu; Masjid Qingjing, masjid ala Arab yang tertua di China, yang diilhamkan oleh Masjid Umayyad di Damsyik; Jambatan Luoyang, salah satu daripada “Empat Jambatan Kuno China” yang menyerupai naga perak di atas sungai yang menghijau, dan banyak lagi. Para pelancong juga boleh melawat bandar Xiamen yang terletak hanya sejam dengan kereta api berkelajuan tinggi.

Untuk berita terkini AirAsia, aktiviti dan promosi, ikuti AirAsia di Twitter (twitter.com/AirAsia), Facebook (facebook.com/AirAsia) dan Instagram (instagram.com/AirAsia).

KUL-JJN-BM.JPG

*Promosi tambang termasuk semua yang tercatat adalah untuk untuk Ahli BIG sahaja. Sah bagi perjalanan sehala sahaja termasuk cukai. Tertakluk kepada terma dan syarat.