#AirAsiaMAKNA kumpul RM300,300 bagi kempen kesedaran kanser tahun ketiga

Kenyataan Gambar (Dari kiri ke kanan): Pengerusi AirAsia Filipina dan pejuang kanser Marianne 'Maan' B Hontiveros, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia BIG Sereen Teoh, Pengurus Besar MAKNA Farahida Mohd Farid, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Benyamin Ismail, di acara '#AirAsiaMAKNA: The Big Fight Fiesta' hari ini.   

Kenyataan Gambar (Dari kiri ke kanan): Pengerusi AirAsia Filipina dan pejuang kanser Marianne 'Maan' B Hontiveros, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia BIG Sereen Teoh, Pengurus Besar MAKNA Farahida Mohd Farid, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Benyamin Ismail, di acara '#AirAsiaMAKNA: The Big Fight Fiesta' hari ini.   

PUTRAJAYA, 8 Julai 2018 – AirAsia meneruskan usahanya untuk memberikan kesedaran terhadap kanser dan menyokong pejuang kanser yang kurang bernasib baik melalui kempen #AirAsiaMAKNA.

Kempen tersebut yang kini di tahun ketiga meneruskan jualan amal baju-t edisi terhad dengan rekaan juruterbang dan kru kabin. Hasil daripada jualan tersebut yang bernilai RM300,300 diserahkan melalui cek kepada Majlis Kanser Nasional (MAKNA) di acara ‘#AirAsiaMAKNA: The Big Fight Fiesta’ yang dianjurkan pada hari ini.

Cek tersebut diserahkan oleh Pengerusi AirAsia Filipina dan pejuang kanser Marianne 'Maan' B Hontiveros, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat, dan Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Benyamin Ismail, kepada Pengurus Besar MAKNA Farahida Mohd Farid.

Pada majlis yang sama, program kesetiaan AirAsia, AirAsia BIG Loyalty turut menyerahkan dua juta Mata Ganjaran AirAsia kepada MAKNA untuk terus membantu pejuang kanser dari segi pilihan perjalanan udara.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia Riad Asmat berkata, “Kanser merupakan satu penyakit di seluruh dunia yang memberi kesan kepada semua peringkat umur sama ada secara langsung atau tidak. Di AirAsia, kami mempunyai ramai Allstars yang terdiri daripada pejuang kanser yang memberikan inspirasi kepada kami dengan ketabahan dan kesungguhan mereka. Mengetahui beberapa rakan sekerja kami yang berjuang memerangi penyakit ini, kami mahu melakukan sesuatu untuk membantu mereka dan komuniti kami.”

“Sejak tahun 2015, kempen ini telah berjaya mengumpul dana sebanyak RM1 juta untuk membantu pejuang kanser yang kurang bernasib baik di Malaysia. Inisiatif ini tidak mungkin dapat dilakukan tanpa sokongan anda dan saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang memainkan peranan dalam memerangi kanser bersama-sama kami,” tambah beliau.

Pengurus Besar MAKNA Farahida Mohd Farid berkata, "Kempen ini bukan hanya untuk mengumpul dana semata-mata. Akan tetapi, kerjasama kami dengan AirAsia bertujuan untuk membantu menyelamatkan dan memberikan impak positif kepada pejuang kanser. Kini rakyat Malaysia bukan sahaja boleh terbang bersama AirAsia malah boleh membantu mereka yang memerlukan melalui kempen ini. AirAsia adalah sebuah organisasi yang mengambil berat terhadap komuniti di sekelilingnya - inilah sebab utama kerjasama ini berjaya. Terima kasih AirAsia kerana menjadikan misi kami sebagai misi anda juga. Ini merupakan satu penghormatan bagi kami."

Para pengunjung ke acara hari ini juga dapat menyertai pelbagai aktiviti seperti pemeriksaan klinikal, pameran kanser, ceramah kesihatan, jualan, diskaun istimewa untuk produk kesihatan dan banyak lagi. Artis popular tempatan seperti SonaOne, Alif Satar dan Ismail Izzani juga turut menunjukkan sokongan mereka dengan membuat persembahan secara langsung kepada hadirin.

Sebagai tanda penghargaan sokongan orang ramai terhadap kempen ini, AirAsia menawarkan diskaun 20 peratus* untuk semua penerbangan bagi tempahan yang dibuat melalui aplikasi mudah alih AirAsia menggunakan kod promosi MAKNA20. Promosi ini tersedia dari 8 hingga 10 Julai 2018 untuk tempoh perjalanan antara 1 Ogos dan 22 November 2018.

Pada bulan Ogos, AirAsia akan terus menjadi rakan penerbangan rasmi MAKNA untuk ekspedisi 'Klimb Kinabalu 2018', di mana sejumlah 20 pendaki termasuk empat Allstars dari seluruh kumpulan peserta bakal menakluki Gunung Kinabalu untuk mengumpul lebih dana dan menyokong kempen kesedaran kanser.

Untuk maklumat lanjut dan mengetahui bagaimana untuk menyumbang kepada kempen ini, layari makna.org.my.

*Tertakluk kepada terma dan syarat.

***

Mengenai MAKNA

MAKNA (National Cancer Council or Majlis Kanser Nasional) is a not-for-profit social enterprise founded by Dato’ Mohd Farid Ariffin. Inspired by his own son’s fight and struggles with cancer, MAKNA was born in 1994 and was officially launched in 1995. In providing comprehensive, multi-faceted services, MAKNA prides itself as a homegrown organisation that continues to play an important part helping cancer patients, regardless of background, race, creed, colour and station. For more information, visit our website: www.makna.org.my.